2019-ben történt

2019-ben volt kerekesszékes korizás kétszer is, élményterápiás vitorlázás négyszer, Mikulás futás egyszer és Jótékony Hendikep futáson is ott voltunk tizenkétszer. 🙂

#é l m é n y a l é l e k n e k

Az úgy kezdődött, hogy felhívtuk telefonon a balatonlellei BL YachtClub vezetőjét, Tóth Balázst, és megkérdeztük tőle: szervezhetünk-e "Gurulj a jégre" programot, vagyis kerekesszékes korizást a kikötőben? Na nem a befagyni készülő Balatonon, hanem a műjégpályán. Balázsék örömmel fogadták az ötletet és teljes mellszélességgel támogatták a szervezést. Így jöhetett létre 2019. január 19-én a Gurulj a jégre Balatonlellén elnevezésű élményprogram, melyen közel 100 vendég vett részt, akik Budapestről, Pécsről, Kaposvárról és Balatonlelle környékéről érkeztek. Sokat koriztunk, a melegedőben farsangi kézműves játékokat játszottunk, közben forró teát kortyolgattunk és zsíros kenyeret majszoltunk. Élménydús pillanatainkat a Facebook oldalunkon megjelent fotóalbum is megmutatta.

Pár héttel később, március elején a Kaposvári Jégcsarnokban folytattuk a jégen gurulást, csúszkálást. Jégkorongozó gyerekek és felnőttek segítségével szlalomoztunk, kapura lőttünk, csúszkáltunk és gurultunk, ahogy 2014. óta minden évben megtehettük. Sőt, még a szinkronkoris lányok is velünk tartottak és megleptek minket egy látványos bemutatóval. Szuper nap volt, amelyről szintén egy klassz fényképalbum árulkodik a Facebook oldalunkon.

Mire kitavaszodott, már javában szerveztük a nyárra tervezett 4 élményterápiás célú vitorlás rendezvényünket. Május 19. Balatonakarattya, augusztus 2. Balatonfüred, augusztus 12. Tihany, szeptember 7. Balatonlelle - ez volt a terv. Mint minden szabadtéri rendezvény során, így a vitorlázásnál is van egy tényező, mely felülírhat minden szuper tervet. Ez nem más, mint az időjárás, ami 2019. nyarán igen változékony volt. Nem tehettünk mást, mint alkalmazkodtunk. A rugalmasság próbáját - bízunk benne - bátran kiálltuk.

Május 19-én Balatonakarattyán a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában rendeztük a Kerekes Regattát. Kellemes időjárás, napsütés, gyenge szél kísért minket. Bízunk benne, hogy az érintett családoknak kellő felüdülést, új élményeket és sok örömteli pillanatot tudtunk szerezni. Az eseményről összeállított fotóalbum szintén a Facebook oldalunkon érhető el.

Augusztus 2-án Balatonfüreden folytattuk volna regatta sorozatunkat, ám az előrejelzések nem kecsegtettek bennünket ideális időjárással. Márpedig 140 vendég gyermeket és kísérőt vártunk az SOS Gyermekfalvakból. Két nappal a kitűzött dátum előtt dönteni kellett és csapatunk a program elhalasztását választotta. Utólag bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk. Augusztus 2-án délben felhőszakadás zúdult Balatonfüredre és környékére, pont abban az időintervallumban, amikor vitorláshajóra szállítottuk volna a gyerekeket és kísérőiket. Végül egy héttel később, augusztus 9-én rendeztük meg az SOS Gyermekfalu Regattát, csodás napsütésben, kellemes szélviszonyok között. Volt finom ebéd a Szövi kikötőben, izgalmas és kreatív parti játékok és természetesen csillogó érem került minden résztvevő nyakába. Ahogy az lenni szokott a lárifáris vitorlázásokon.

Három nappal később, augusztus 12-én pedig már egy másik gyerekcsapatot vártunk Tihanyban, a Tihanyi Hajós Egylet barátságos és gyönyörű kikötőjében. Pécsről érkeztek hozzánk állami gondozásban élő, intézményben lakó gyermekek, valamint Székesfehérvárról a Szent Imre Iskolaház által támogatott mély szegénységben élő gyermekek. Az időjárás olyannyira jó volt, hogy a vitorlázás hatalmas fürdéssel végződött: a gyerekek mentőmellényben pancsoltak a hajók körül. Facebook-os fotóalbumunk bizonyítja, hogy mindez így történt.

Eljött a szeptember és az időjárás ismét nem kedvezett a Balatonlellére tervezett Tűzmadár Regattának. Ahány előrejelzést néztünk, annyiféle információhoz jutottunk. Bizonytalan jóslatok között kellett döntenünk. Megtartsuk a vitorlázást? Halasszunk? Ilyenkor számtalan érv merül fel pro és kontra és egyáltalán nem látható előre, hogy mivel teszünk jót. Végül halasztottunk. Szeptember 7-én kicsit borongósan és csöpörgősen induló nap volt, délutánra egészen jó idő lett. Tehát megtarthattuk volna a regattát, bár a parton nedves fű és vizes asztalok, padok vártak volna bennünket. Szeptember 14-én azonban csodás idő volt, 24 celsius fok, napsütés. Talán elmondhatjuk utólag, hogy jól döntöttünk. 2019. utolsó regattája - ami alapítványunk 33. regattája volt 2013. óta - szintén megtekinthető képek formájában a Facebook oldalunkon.

Végül december 8-án alapítványunk részt vett egy fantasztikus hangulatú Mikulás futás megszervezésében Kaposváron. Sütöttünk mézeskalács érmeket, kentünk zsíros kenyeret, jó kis gimnasztikával bemelegítettünk, végül lefutottuk az 1, illetve 3 kört a Városliget futópályáján - természetesen alkalomhoz illő jelmezben.

Mindezen élményprogramok előkészítése és megvalósítása közben minden hónap utolsó csütörtökjén részt vettünk Kaposváron a Jótékony Hendikep futáson, melynek szervezői alapítványunkat választották támogatott szervezetnek a Nagycsaládosok Egyesülete mellett. Személyes jelenléttel, futással és szurkolással is képviseltük magunkat. Igyekeztünk növelni a jótékony futáson résztvevők létszámát - talán e téren nem tudtunk elég hatékonyak lenni, itt még van feladat számunkra. A 12 hónapon átívelő futás sorozat bevétele összesen 300.000 Ft lett, melyet egyenlő arányban osztottak fel a rendezők a két támogatott szervezet között. Ennek köszönhetően 150.000 Ft-tal gazdagodott alapítványunk, mely összeget a 2020. évre tervezett vitorlás programjainkra szeretnénk fordítani.

Köszönjük támogatóinknak, önkénteseinknek, a vitorlázóknak és a helyszínt biztosító kikötőknek, a Jótékony Hendikep szervezőinek és a futóknak a sok segítséget, amely nélkül alapítványunk céljait megvalósító programjaink nem jöhettek volna létre!

2020-ban folytatjuk!

No Comments Yet.